måndag 5 september 2011

Äppeltider

När vi kom tillbaka till Skåne för en vecka sen var det mycket i trädgården som såg lite yvigt och vildväxt ut. Äppelträdet dignade av frukt så vi försöker hitta på så mycket som möjligt med
frukten. Nytt för i år är äppelströssel och sirap. Sirapen är egentligen en biprodukt av strösseltillverkningen.




Recept

ca 4-6 äpplen skurna i tärningar som är ca 0.5 cm.
Eller så mycket som täcks av lagen.

Sockerlag på
4 dl socker
2 dl vatten
saften av 1 citron

Värm sockerlagen under omrörning tills sockret smält, lägg sedan i äppeltärningarna och låt det dra ca 1 tim. Citronen gör att äpplena inte mörknar samt ger god syrlighet.
Lägg gärna ett fat uppepå som trycker ner tärningarna i lagen medan det drar.
Ta upp äppeltärningarna med hålslev eller sila bort lagen. Man kan trycka lite på tärningarna för att få ut lite extra lag. Men OBS!! Häll INTE lagen vasken utan i en annan kastrull i så fall.
Äppeltärningarna breder man ut på plåtar (3 st) med papper och torkar i ugnen (gärna varmluft för då funkar det bra att köra alla plåtarna på samma gång) på 75-85 grader ett par timmar tills de känns knapriga och inte gummiaktiga.
Lagen blir vackert rosa och tar smak av äpplena. Sjud ner lagen tills mindre än hälften finns kvar. Rör då och då. Jag tog upp en tesked då och då för att kolla hur sirapig den var.
Sedan är det bara att hälla upp sirapen på burkar eller flaskor och låta svalna. Sirap håller dig ju väldigt länge men jag gissar att den bevarar både smak och färg bäst om den får stå mörkt.
Strösslet hällde jag upp i burkar, men jag tror att det är bra att frysa det man inte ska använda direkt för att det ska hålla sig så länge som möjligt.
Tänker mig att man kan ha sirapen till glass eller pannkakor. Strösslet kan ju även det användas ovanpå glass eller till lyxig müsli men även för att stoppa i muffins och kakor eller bara ha att knapra lite på. Om man vill göra skivor av äpplena går det lika bra!

Prova för guds skull- det är så himla gott och skit-enkelt! Lite hackande bara...

1 kommentar:

  1. oj, vad smarrigt... det måste jag prova. vilka fina bilder du tar. hoppas allt är bra med lill-snuttan! kram, Jenny

    SvaraRadera